
17 dec Reštaurácia Papi / Neri&Hu Design and Research Office
Papi, ktorý sídli v 9. parížskom obvode Grands Boulevards, je najnovším duchovným dieťaťom nádejného reštaurátora Etienna Ryckeboera, ktorý nadviazal na úspech svojho debutového baru s morskými plodmi Bulot Bulot. Tentokrát sa spojil s Neri & Hu pri obnove fasády a vnútorného priestoru a s talentovaným japonským šéfkuchárom Akirom Sugiurou, ktorý v Papi podáva sezónne menu moderných talianskych jedál.
Návrh interiéru
Dizajnový koncept Neri & Hu sa nachádza na prízemí typickej budovy Haussmann z konca 19. storočia a oslavuje vrstvené materiálne dedičstvo, ktoré rozpráva o parížskej histórii. Počas fázy demontáže bolo existujúce miesto starostlivo ošetrené; odstránením vrstiev povrchových úprav, ktoré sa vytvorili v priebehu desaťročí, sa odhalí krása nahých materiálov. Každý jednotlivý existujúci prvok bol dôkladne preskúmaný a výzvou bolo odolať nutkaniu napraviť každú nedokonalosť a namiesto toho ctiť pomyselný zub času na každej ploche.
Interiérový dizajn
V interiéri sú zachované časti starých vápencových a tehlových múrov, stĺp zo surovej ocele a tehlový stĺp, ktoré sú integrované do návrhu. Na fasáde je zobrazený existujúci preklad z oceľového nosníka typu I, zatiaľ čo segment starého kamenného obkladu pri vstupe je ponechaný odkrytý, čím sa fasáda bezproblémovo prišije k susednej budove. Každý fragment predstavuje iné obdobie parížskej histórie a vytvára nádherné, ale impozantné plátno pre architektov, aby pridali svoje nové ťahy.
Nová plne funkčná sklenená fasáda so surovou oceľou udržuje vizuálnu kontinuitu medzi ulicou a miestom konania a efektívne rozširuje verejnú sféru do interiéru. Keď hostia vstupujú do priestoru hlavnými dverami, vidia stret vzájomného porovnávania starých a nových materiálov, ktorý rozpráva príbeh sofistikovanosti s čerstvými textúrami dlaždíc, skla a dreva. Zrkadlá sú umiestnené strategicky, aby vytvorili dynamické perspektívy a voyeuristické momenty medzi interiérom a exteriérom a zároveň pozývali hostí na krížové pohľady. Nasadené priestorové a materiálne stratégie vytvárajú vrstvené čítanie na historickom pozadí, ktoré hosťom ponúka rôzne zážitky na preskúmanie v priestore – okamihy verejnej a súkromnej extroverzie.
Funkčný návrh dizajnu reštaurácie
Napriek kompaktným 52 štvorcovým metrom využiteľnej plochy presadzuje spoločnosť Neri & Hu dve postavy do priestoru: podlhovastý objem, ktorý vytvára arény podobný obal, ktorý integruje všetky funkčné potreby sedenia, displeja, pultu prípravy šéfkuchára, obrazovky na ochranu súkromia a tiež okrúhleho tvar, ktorý obsahuje pec na drevo. Kryt je pokrytý ručne vyrobenými konvexne zakrivenými bielymi keramickými dlaždicami a má veľké otvory orámované hrubou brezovou preglejkou, ktoré sa pre hostí stávajú lavičkami na sedenie. Vstupom do arény, kde je podlaha zdobená úzkymi bielymi keramickými dlaždicami, sa hostia okamžite premenia z divákov na účinkujúcich na pódiu.
Zdroj: https://www.archdaily.com/953280/papi-restaurant-neri-and-hu-design-and-research-office?ad_medium=widget&ad_name=most-visited-index