
23 nov Argentínska reštaurácia v srdci Prahy – Gran Fierro a štúdio Formafatal
Založenie štúdia Formafatal v roku 2015 sprevádzal návrh a realizácia interiérového dizajnu argentínskej reštaurácie Gran Fierro I vo Voršilskej ulici v centre Prahy. Uplynulo päť rokov a majiteľ reštaurácie Juan Cruz Pacin bol nútený presťahovať svoje úspešné podnikanie na novú adresu, do Myslíkovej ulice, neďaleko jedinečnej funkcionalistickej budovy – galérie Mánes. Architekti z ateliéru Formafatal koncept opäť prepracovali a v historickej budove patriacej do pamiatkovej zóny UNESCO, kde bola roky prevádzkovaná krčma, nadviazali na pôvodný koncept reštaurácie Gran Fierro a pridali nové prístupy.
Dagmar Štěpánová a Iveta Tesařová zo štúdia Formafatal sa k Gran Fierro vyjadrili takto: „Snaha o maximálne využitie pôvodného vybavenia a nábytku nejako určila smer, použité materiály a farby interiéru. Do návrhu sme zakomponovali nové prvky, opäť sa to týka surových konštrukčných materiálov, ktoré však dostávajú úplne novú funkciu. Odkryté oceľové nosníky HEB slúžia ako základ pre lavičky, železné tyče opticky rozdeľujú priestor alebo slúžia ako polica pre veľkorysú vinotéku navrhnutú z celej steny. Zvárané drôtené siete slúžia ako mreže pre zelené rastliny a záhradné oplotenie. Novo objavené betónové bloky vytvárajú dominantnú dekoratívnu koženú stenu priamo vo vstupnej časti reštaurácie. Táto stena je symbolickým odkazom nového prístupu – nielen v koncepcii architekta, ale predovšetkým v novom zmýšľaní a filozofii Gran Fierra a jeho majiteľa, ktorý vymenil drevené uhlie za biologické uhlie, ktoré si sami začali vyrábať z rastlinného odpadu z kuchyne. Preto vo vnútri každého betónového bloku levituje kúsok dreveného uhlia, stena je ako vitrína, drevené uhlie je v nej ako šperk. S týmto vizuálnym konceptom pokračujeme do zadnej časti reštaurácie, kde je napríklad klenba jedného zo salónikov vytvorená z levitujúcich kúskov dreveného uhlia. “
Novonarodené Gran Fierro sa rozkladá na ploche 390 m2 (vrátane záhrady) s celkovou kapacitou 163 miest. Reštaurácia je rozdelená na 3 hlavné časti – hlavný priestor s integrovanou otvorenou kuchyňou, vonkajšia záhrada so zimnou záhradou a zadné krídlo s VIP salónikmi.
Slovami majiteľa reštaurácie, Juana Cruza Pacina: „Keď som vedel, že musím Gran Fierro premiestniť do iného priestoru, cítil som, že nový dizajn by mal prekonať ten súčasný. Ale zároveň to muselo zachovať pocit toho starého. Takže som mohol dôverovať iba architektom spoločnosti Formafatal, pretože skutočne chápu význam, ktorý stojí za dizajnom Gran Fierra. Bola to výzva vziať prvky originálneho dizajnu a nechať ich pracovať v novom priestore s novými prvkami. A špeciálne s novými konceptmi prešla reštaurácia silnou transformáciou, ktorú bolo potrebné vyriešiť dizajnom. Dagmarin originálny návrh steny s dreveným uhlím spustil jednu z najväčších premien reštaurácie. Pretože sme chystali vystaviť drevené uhlie ako ozdobné predmety, museli sme sa hlboko zamyslieť nad dreveným uhlím a jeho pôvodom. Vtedy sme zistili, že veľa produkcií dreveného uhlia prispieva k odlesňovaniu a rozhodli sme sa o tom rozšíriť povedomie a začať vyrábať vlastné zelené BIO uhlie. Teraz môžeme povedať, že stena je našou najsilnejšou vizuálnou výpoveďou.“
Zdroj: https://www.archdaily.com
Interiérový dizajn Košice, Architekt Pora Design